Onze favorieten in Leiden

Bar lokaal

Bar Lokaal is een bar en bistro. Een plek waar je wat drinkt, uitgebreid eet en alles daartussenin. Ze hebben een zéér verrassende menukaart. Hou je niet van bloemkool? Wel als je de bloemkool van Bar Lokaal proeft!  Het is een fijne plek in het hart van het centrum, tegenover de Hooglandse kerk. 

Adres: Hartesteeg 13, Leiden
Telefoon: 071-8884949
www.barlokaal.nl

Downtown_Leiden_singelpark

Singelpark

Het historische centrum van Leiden wordt afgebakend door de singels. Langs de singels bevindt zich een kilometerslang groen stadspark. Loop langs historische en culturele gebouwen, eeuwenoude bomen, molens, musea en poorten met een waardevol verhaal. Wellicht vind je niet alles mooi, maar bijzonder is het wel!

Adres: rond het centrum van  Leiden

www.singelpark.nl

Downtown_Leiden_catootje_aan_de_markt

Catootje aan de markt

Onder de statige grote bomen op de Kaasmarkt in Leiden is restaurant Catootje aan de Markt te vinden. In de zomer is er een heerlijk plekje op het gezellig aangeklede terras. In het koudere seizoen maakt de feeërieke verlichting het plein gezellig. De keuken heeft Frans-Noordafrikaanse invloeden en aan vegetariërs wordt gedacht!

Adres: Kaasmarkt 10, Leiden
Telefoon: 071-5661551
www.catootjeaandemarkt.nl

Stadsbakkerij Water en Bloem

Het doel van Water en Bloem is om het állerlekkerste en gezondste brood te maken. Met de beste, duurzame ingrediënten. Er wordt volop geëxperimenteerd met duurzame oergranen uit Nederland. Bijzonder aan de producten is dat alles met de hand gebeurt, en er veel tijd en aandacht is voor het brood dat gemaakt wordt.

Adres: Pieterskerk-Choorsteeg 26, Leiden
Telefoon: 071-8881345
www.waterenbloem.nl

Burcht2

De Burcht

De burcht van Leiden is één van de oudste nog bestaande voorbeelden van een burcht in Nederland. Het bouwwerk bevindt zich midden in Leiden, op de plek waar de twee armen van de Rijn samenvloeien. De mooie poort, de metershoge trap naar de burcht, het parkje eromheen én het fantastische uitzicht zijn een bezoekje zeker waard!

Adres: Van der Sterrepad 5, Leiden

 

Downtown Leiden markt

De markt

Groenten en fruit van Kruts, vis van Klaas,  bloemen van Filippo, Brood van ’t Stoepje en delicatessen uit alle windstreken van Ilias… Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op de Leidse markt. Op woensdag en zaterdag vind je op de kades van de Botermarkt, Vismarkt, Aalmarkt, Koornbeurssteeg en Nieuwe Rijn een uitgebreide warenmarkt. 

Adres: rond de Nieuwe Rijn


Mamie Gourmande

Mamie Gourmande is een ambachtelijke Franse bakkerij in het centrum van Leiden. Zes dagen per week bakken ze heerlijke Franse broden en andere lekkernijen in eigen oven. Voor iedere gelegenheid kun je wel bij ze terecht: of je nu zin hebt in zoet of hartig, in patisserie of brood. Onze favorieten? De macarons, de tartelette au citron nature of de Tartelette à la rhubarbe en de petit bleu!

Adres: Gangetje 14, Leiden
Telefoon: 071 532 6198
www.mamie-gourmande.nl

Avek NOFLIK 4757

De Droomfabriek

Onze eigen winkel kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje van favorieten! Met heel veel plezier verkopen wij hier bedden en opbergsystemen van o.a. Auping, Avek, Caccaro en Lundia. Vroeger bevond onze winkel zich op de Haarlemmerstraat; precies waar nu de appartementen zijn! Herken je het bed? Dat is, net als alle bedden van Downtown, een bed van Avek uit Friesland. 

Adres:Hoge Rijndijk 278, Leiden
Telefoon: 071-5898858
www.droomfabriek.com

leidsche koek

De Leidsche Koek

In de Blauwpoortshaven bevindt zich de drijvende koekmakerij. Hier wordt de originele Leidsche koek gebakken, in verschillende varianten. Omstreeks 1600 genoot de lokale elite van de Leidsche kanteling. Deze naam veranderde snel in Leidsche kletskop. De huidige Leidsche koek wordt gemaakt naar een recept uit 1602 dat geperfectioneerd is door de patissiers van restaurant IDD. 

Adres: Blauwpoortshaven 7, Leiden

www.leidschekoek.nl

De musea

Geen andere stad in Nederland heeft zoveel fantastische musea op loopafstand van elkaar. Ze bieden een verrassend aanbod van natuur, kunst en cultuur. Boerhaave, de Lakenhal,  Corpus en Naturalis zijn het meest bekend, maar de Young Rembrandt Studio en het Pilgrim museum zijn zeker ook een bezoekje waard!

Adres: in heel Leiden

 

Burgemeester van der werf

3 oktober

3 Oktober, ook wel Leidens ontzet, is hét feest in Leiden. Wij vieren dan de bevrijding van de Spanjaarden in 1574. Het feest bestaat uit vele tradities die ver teruggaan:  het minikoraal, de taptoe, de reveille, de uitreiking van haring en wittebrood, het koraal, de optocht en het vuurwerk. En natuurlijk de warenmarkt en de kermis.

Adres: het centrum van Leiden

www.3october.nl

Goeie Mie

Goeie Mie Gin

Goeie Mie ging de geschiedenis in als ‘De Leidsche Giftmengster’. Nog steeds staat ze in het Guinness Book of records als grootste gifmenger aller tijden. De geschiedenis wordt gebotteld in een arsenicumvrije, biologische blauwe gin. Durf je Goeie Mie Gin te proeven of durf je zelfs naar het experience centre? Dare to have a drink with MIE?

Adres: Boommarkt 23, Leiden
Telefoon: 071-2036150
www.goeiemiegin.com

Leiden is leuk

Leiden is een prachtige stad met een grote geschiedenis. Gelukkig kun je dat ook nog steeds zien wanneer je de Burcht, de Hortus Botanicus, de Sterrenwacht of één van de 35 Leidse hofjes bezoekt. De historie ligt hier eigenlijk voor het oprapen! Daarnaast heeft Leiden 13 fantastische musea en allemaal op loopafstand van elkaar. Ze bieden een verrassend aanbod van natuur, kunst en cultuur en zijn zeker een bezoek waard. Maar ook voor een dagje winkelen is Leiden heel erg leuk. De meeste winkels bevinden zich in de Haarlemmerstraat, maar ook op de Breestraat, de Nieuwe Rijn en in het Pieterskwartier zitten veel leuke boetieks. Vanuit de Downtown appartementen is alles lopend te bereiken. Voor de liefhebbers van het strand: Katwijk en Noordwijk bevinden zich heel dichtbij. ‘s Avonds kun je heerlijk borrelen op één van de vele terrassen rond de Nieuwe Rijn of het mooie gebied rond de Haven.